…Mondhatná ez a “jóvágású”, ügyes fűrész… De mivel nem tud beszelni, így én fogom bemutatni az érdeklődőknek.

Jómagam is nem túl régen szereztem tudomást erről a hazájában sem széleskörűen ismert fűrészről.

Némi utánjárással sikerült kiderítenem, hogy egy bizonyos Bob Dustrude nevű úriember tervezte és készíti sajátkezűleg az USA-beli Minnesota államban található Pengilly városkában. (Megjegyzem Mr. Dustrude tudomásom szerint ma már kb. 87-90 éves…) Az eszköz “Bob Dustrude’s Quick Buck Saw” néven ismert. Sajnos túl sok helyen nem lehet beszerezni, ezért az Interneten rendeltem egy példányt, amit kb. két hét után kézhez is kaptam. A fűrész nagy előnye, hogy ha az eredeti fűrészlap elveszti az élét, vagy esetleg másféle fogazásra van szükségünk, akkor a bárhol kapható, szabvány 61cm (24”) méretű fűrészlapok barmelyiket használhatjuk hozzá. Ez egy összecsukható eszköz, de nincs semmilyen laza, különálló alkatrész, amit el tudnánk veszíteni és szükség eseten egy kézzel vagy kesztyűben is összeállítható, használható. Maga a keret erős, könnyű alumínium ötvözetből készült, a “csuklóknál” vörösréz szegecsekkel rögzítve. Tehát, itt a rozsdának semmi szerepe nem lehet… Van még egy érdekes, fából készült “erőkar” és az ehhez kapcsolódó fűrészlap is a keret belsejében. A fűrész összecsukott állapotában egy keskeny, négyszög profilú “csőre” emlékeztet. Sehol semmi nem áll ki a fűrészlapból vagy a fogaiból, így elcsomagolva sem okoz kárt egyéb felszerelésekben.

Az összecsukott méretek: 62.5cm hosszú, 45mm a legszélesebb helyen és 25mm vastag. A fűrészlap és a keret közötti távolság összeszerelt állapotban 178mm (7”). Az eszköz súlya pedig 430 gramm.

 

foto1

Méretre szabott tokot is lehet vásárolni hozzá, de szerintem egy öreg sátorcövek zsák (vagy valami hasonló) is megteszi. Ilyet használok én is erre a célra. A fából készült és lakkozott “erőkaron” megtaláljuk a használat módjáról készült, sorszámozott ábrákat, így az is mindig kéznél van. (Noha, az összeállítás roppant egyszerű…)

foto2

Tehát, felnyitjuk a fedelet képező két rövidebb merevítőkart…

foto3

…hátrafelé kihúzzuk a keret belsejéből a fa erőkarral összeszerelt fűrészlapot.

foto4

Ezután, tetszőleges sorrendben ütközésig lehajtjuk mindkét rövid merevítőkart és az egyikbe beillesztjük a fűrészlapot.

A fűrészlap ezen végén egy anyás csavar van rögzítve.

 

foto5

foto6

Következő lépésként a fa erőkart illesztjük be a másik rövid merevítőkar aljába.

foto7

Majd az erőkart két lépésben felhajtjuk, amíg teljesen beilleszkedik a merevítőkarba. Ezáltal a fűrészlap megfeszül a keretben.

foto8

foto9

Ennyi az egész. A fűrész ezután bevetésre készen áll. A szétszereléshez értelemszerűen ezeket a műveleteket fordított sorrendben végezzük el. Használat közben nem dolgozik semmivel rosszabbul, mint egy azonos méretű, fix keretes fűrész.

foto10

foto11

Itt van pl. egy, az ösvényen keresztbe dőlt fa.

foto12

Ezen a képen a fűrészt a méretarány miatt tettem oda és már egy ágat levágtam a törzsről.

foto13

Munka közben…

foto14

foto15

Itt egy másik alkalommal, másik helyen tűzifának valót darabolt az “amerikai jövevény”…

foto17

…és itt az eredmény…

foto18

foto19

Véleményem szerint, igen jól használható több napos táborozásokhoz vagy komolyabb, állandó menedék vagy pl. tutaj építéséhez. Vízitúrákhoz (kajak/kenu) is ideális lehet, de akár a ház körül is használható. Az eredeti, hozzáadott fűrészlappal is jól dolgozik (de, mint írtam ez igény szerint könnyedén változtatható).

foto20

Hátizsákban vagy a külsejére erősítve nyugodtan szállítható.

Egy napos kiruccanáshoz azért inkább egy sima összecsukható fűrészt (mint pl. a Bahco Laplander) ajánlok.

 

 

Switchblade

Minden jog fenntartva, továbbközlés csak a szerző írásos engedélyével történhet!

Switchblade engedélyével közzétette a MaB. Köszönjük.

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.