Az ősz közeledtével mindig felötlik bennem az ideális menedék kérdése.
Nyáron mit sem tőrök vele, hiszen jó idő van. Esetleg egy magam fölé kifeszített ponyva eleget tesz a maximális komfortomnak. Jó időben sokkal inkább kirándulok, túrázok ezért egyszerűbb éjszakai hajlékokat készítek. Az nyilván nem jöhet szóba, hogy minden hosszabb túra után, letáborozáskor valami komplex alvóhelyet készítsek, hiszen egy ilyen összetett menedék megépítéséhez sok eszköz és sok idő kell.Ahogy rövidülnek a nappalok, délután esélytelen bármit is építeni. Sötétben, fejlápával építkezni nem szeretek és nem is okos dolog. Az ősz beállta nyirkos, párás ködös reggeleket hoz és bizony nekem ilyen időben már szükségem van a száraz szélvédett fekhelyre.
Nekem ez az időszak az, amikor változnak az erdei szokásaim. Kisebb távokat megyek sugaras irányban a központi táborhely körül, és minden délután a jól kiépített táborhelyet választom.
Véleményem szerint az ősz az ideális évszak az állandó menedékünk megépítésére, kedvenc táborhelyünkön. Rengeteg kidőlt fát lehet találni ebben az évszakban, és főképpen avart. Az avar a kedvenc menedékalapom. Már többször használtam építés során és úgy érzem, kezdem kitapasztalni, miként is tudom ideálisan felhasználni.

Miért is jó az avar?
Az avar legjobb tulajdonságai, hogy rengeteg van belőle és remek hőszigetelő.
Menedék vagy szélvédő fal borításához mindig rengeteg avart használjunk! Amikor azt gondoljuk, hogy remek végre kész vagyunk, akkor járunk félúton.
Első lépésben az avart vastagon (kb. 30cm) kell felhordani. Ezt az eső és a szél néhány hét alatt összerendezi. Ilyenkor kijavítjuk az esetleges réseket és újabb (10 cm) réteget hordunk fel. Kb. 1-2 hónap és összeáll. Ilyenkor már nincs szükség javítgatásra. Kérdéseket megelőzve: NEM! NEM ROHAD BE!
Nyilván elindul a folyamat, de mivel folyamatosan szellőzik ideális szerkezetet kapunk. Nem lesz penészes, gombás.
Tapasztalataim szerint kb. nyárra válik teljesen homogénné. Ilyenkor már nagyon összeáll és olyan hatást kelt, mint egy természetes fal. Az ilyen menedék a következő őszre már teljes vízálló lesz (ha jól dolgoztunk. A következő ősszel ismét felhordunk rá egy új réteg avart, ezzel valóban betonbiztos menedékét kapva.

Bizony, ez egy olyan dolog, aminek érnie kell. Az ilyen menedék roppant jól szigetel bármilyen időben, de maximális komfortot csak 2 szezon alatt tudunk elérni vele.
Lássuk a mozzanatokat, hogyan is áll össze:

A legfontosabb a menedék helyének kiválasztása!
Egy ilyen összetett menedékrendszernél bizony ki kell vágnunk néhány élő fát is ezért nem győzöm hangsúlyozni: Ne építsünk lépten, nyomon ilyet!!!
Legyen egy fix helyünk ahová gyakran visszatérünk.
Ne vágjunk ki fát engedély nélkül!
Rengeteg magánerdő van. Kérjünk engedélyt a menedék felépítésére!
NE legyen közvetlen turistaút mellet! Legyen eldugottabb a hely. Saját nyugalmunk és a menedék épsége szempontjából is. Sok a vandál, aki fél óra alatt tönkre teheti 2 éves munkánkat.
Ha megvan a terület, akkor válasszunk ideális táborhelyet.
Legyen vadaktól mentes. Nem szerencsés pl. egy disznók által feltúrt rétet választanuk táborhelyül. Fekhely kiválasztásánál a legfontosabbak, hogy ne legyen a fejünk felett bizonytalan ág, ami ránk eshet, mindig sík felületet válasszunk, (ha ilyen nincs, akkor szintezzük ki) és a rovarokra is figyeljünk. Nekem sokszor sikerült már betelepülnöm egy hangyabolyba, hiszen minden körülmény ideális volt, de az aprónépre nem figyeltem. Nagyon kellemetlen.

Nekem minden stimmelt, így nekiláttam az ágyrácsnak:

 

20151111-IMGP0899

Ásóval kiszinteztem a terültet. és, választottam két 20 centi átmérőjű rönköt, amiket leszabtam az ágyrács szélességére. Ezek az ágyrács két végére kerültek. Azért választottam vastag rönköket, mert így magasabb az ágy és kényelmesebb ülni rajta. Ezekre fektettem -hosszába a két szélére az egy-egy 10 cm átmérőjű nyers kőrisfát.

20151111-IMGP0899

Rácsozás előtt a kész ágykeretet megtöltöttem vastagon avarral így biztosítva alulról a hőszigetelést.

 

20151116-IMGP1091

Az ágyrácsnál fontos, hogy friss fát használjunk, hiszen a száraz rönk könnyen eltörhet alattunk.Következett a rácsozás. Sűrűn egymás mellé sorban kerültek rá a hüvelykujjnál vastagabb ágak keresztbe. Fontos az egyforma vastagság. Aki rugalmasabb ágyat szeretne, az választhat mutatóujj vastagságú ágakat is.

 

Végezetül vastagon borítottam az ágyrácsot avarral. Így majd összeáll kényelmesebb lesz.

20151116-IMGP1111

 

Következett a menedék kertet.

 

20151118-IMGP1115

Két tartógerendával kezdtem. Erre keresztbe jött a tetőszerkezetet tartó gerenda. Erre került féltető jelleggel négy további gerenda. Hasonlóképpen zártam be az oldalakat is.

20151118-IMGP1119

Mivel én már azonnal használni akartam a menedéket, egy takaróponyvát feszítettem ki a vázszerkezetre az ágy fölé. (ez jövőre már értelmét veszíti, de inkább biztosítsuk túl magunkat, abból nem lehet baj.

20151118-IMGP1122

Ezután a kész keret rendszert átfontam apró gallyakkal, ágakkal és a fák kivágásánál fennmaradt lombos részekkel. Ez tartja meg ugyanis az avart. Ezzel a szőttes vázzal tud majd összeérni egésszé.
Következett az avar borítás.
Kb. három m3 avart gyűjtöttem össze. Takaróponyvára szedtem, így szállítottam a menedék közelébe. Majd kézzel gondosan felülről lefelé beborítottam a teljes menedéket, ügyelve rá, hogy ne legyen sehol lyukas és egyenletes legyen a felület.

20151118-IMGP1134

20151118-IMGP1136

20151118-IMGP1142

Végül egy vesszőből font hőterelő falat készítettem a bejárat elé, ami véd a széltől és visszaveri a hőt a menedékre, amikor tüzet gyújtok.

Összességében elégedett vagyok. Elkészülte óta kapott 2 hét intenzív esőt és sok szelet. Rendületlenül állja az elemeket és remek a klíma benne.