Alapozó sorozatunkat azoknak szánjuk akik most ismerkednek a Bushcraft világával. Első videónk a fenyőfák magas gyantatartalmú ágcsonkjaival, más néven FATWODDAL foglalkozik.

Miért is van szükségünk FATWOODRA?

A tűzgyújtás talán legfontosabb része az előkészület, ennek pedig szerves része a megfelelő éleszték elkészítése. Ehhez használhatunk FATWOODOT. A FATWOOD, megfelelő technikával még vizes körülmények között is könnyen begyújtható és nagyon sokáig ég. Kormos lángja szinte mindent be tud gyújtani, ezért a bushcrafterek körében, ez az egyik legnépszerűbb élesztéktípus. Ez a magas gyantatartalmú részeket a fenyők elhat ágcsonkjaiban, vagy kidőlt, korhadt fa esetén a törzs belsejében, egész hosszában találhatunk.

Begyűjtését és használatát ebben a szemléltető videóban mutatjuk be.

 

1 hozzászólás

  • Öregindián

    Korrekt bemutató. Mégis lenne néhány hozzáfűznivalóm. Az egyik: a fatwood nem csak a magas gyanata tartalma miatt “zsíros fa”. A fenyők “vérét” többi között a terpentin jelenti. Az ágcsonkokban, kivágott tuskókban, a terpentinben oldott gyanta képez egyfajta sebzáró dugót. Önmagában a gyantát nem lehet ferrocérium szikrával megnyújtani, ahhoz kell a terpentin is. Másrészről: eddigi tapasztalataim szerint bőven elég egy begyújtáshoz az a rövid, 3-4 cm. hosszú fatwoodos ágcsonk darab is, amit a bemutató baltával lenagyolt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.