Az a helyzet, hogy minden ember más, így mindannyian más igényekkel rendelkezünk. Ezt persze a kialakításra értem, mert viszonylag átlagos, hogy mindenki nagy fényerőt és hosszú üzemidőt szeretne minél olcsóbban. NADE! Először a fogalmakkal kell tisztában lennünk, hiszen ha nincs alap, akkor nincs mire építeni.

LED (Light-Emitting Diode): Ahogy a neve is mondja, egy fényt kibocsájtó dióda, egy félvezető. Tulajdonságaiban jelentősen eltér a hagyományos izzótól. A fényt egy sima felületről bocsájtja ki, vagyis más optika kell hozzá mint a hagyományos lámpához. Az energiafelhasználása azonos fényerőn a töredéke, mint ahogy a hőtermelése is. Mérete és formája szerint sokfélét megkülönböztetünk.

Dóm: Ez egy kultúrális – és vallási értékkel NEM rendelkező szilikon púp, ami a LED felületén helyezkedik el. Célja, hogy a fény szórtabb legyen, így egyenletesebb vetített képet hozva létre. Ezt a tulajdonságot fel szokták tüntetni a lámpánál, erre egy példa: Cree XPL-HI, Cree XPL-HD. Az XPL-HI a dóm nélküli verzió, nagyobb hatótávval, kevesebb szórt fénnyel, az XPL-HD a dómos verzió, kisebb hatótávval, több szórt fénnyel.

Reflektor: Ez lehet a hagyományos tölcsér forma, ahol két dolgot különböztetünk meg:

SMO, azaz a sima felületű reflektor, ami a fény egyenes irányú kijutását segíti a lámpából.
Lehet még OP, azaz Orange Peel, mint narancshéj. Ez megint csak azért van, hogy egyenletes legyen a szórása, vagyis hatótávot veszítünk, de közelre nyerünk szórt fényt.
Léteznek még a TIR lencsék is, ami gyakorlatilag egy prizma. Célja, hogy ne legyen veszteség a fényből a lámpából kilépés előtt. Ez a legváltozatosabb csoport, itt találhatunk minden felülettel, és kialakítással.

 

Web

 

 

Web

 

Lumen: A LED által kibocsájtott maximális fénymennyiség, fényáram. Sokan tévesen azt gondolják, hogy ez az egyetlen mérce, amihez egy lámpát lehet mérni. Tudni kell, hogy a sok lumenhez jelentős melegedés fog tartozni, és az üzemidő sem lesz sok.

Kandela(cd): Fényerősség. A fényforrásból kilépő fénymennyiség bizonyos távolságokról megmérve. Ez az ami meghatározza, hogy a lámpa fénye mennyire lesz szórt vagy mennyire lesz fókuszált.
Ha sok a lumen, de kevés a kandela, akkor azt jelenti, hogy szór a lámpa, ami fejlámpánál előny.
Ha kevés a lumen, de a kandela magas, akkor az azt jelenti, hogy fókuszált a fény, nagy a hatótáv. Ez az utóbbi a keresőlámpáknál ideális.

Akkumlátor, elem: Nyilván ezt mindenki kapásból ismeri. Amire figyelni kell, hogy a LED-nek kell a feszültség (V), vagyis ha nagy fényerőt szeretnénk, akkor magas feszültséget kell elérnünk. Ezért nem fognak az elemes, vagy akkora akksival és azzal megegyező feszültséggel működő lámpák ugyanannyival világítani, mint a magas feszültségű akkusak, még akkor sem, ha a mAh az akkun megegyezik.

Színhőmérséklet(Kelvin, K): azt határozza meg, hogy a fehér szín mennyire hideg vagy meleg.

2500-3800: Meleg fehér, WW (Warm white)
4000-5300: természetes fehér NW (Neutral white)
5500-7000: hideg fehér CW (Cool white)

Színhőmérséklet

CRI: azaz Color Rendering Index. Ez a valós színvisszaadás index. Azt határozza meg, hogy a visszavert fényben mennyire teltek vagy mennyire fakók a színek. Általános, hogy a jobb ledek jobb értékkel rendelkeznek. Függvénye a színhőmérséklet is. Néhány gyártó külön feltünteti, ha magas CRI-s ledet használ. Ezt egy 100-as skálán mérik, ahol a napfény a 100-as érték. Egy jobb minőségű lámpa 70-80-as értékkel bír, de nekem van olyan, amiben a led értéke 96.

CRI

Azt érzem, hogy kicsit kezdem túltolni, szóval kezdjük is el!

Mint ahogyan az elején mondtam, az igények mások. Ez általában a kialakításban tér el leginkább, szóval ez lesz az, ami alapján most itt csoportosítani fogok.

Műanyag házas fejlámpák:

Néhány ismert márka: Petzl, Black Diamond, Emos, Varta, Energizer, Nitecore NU széria.
Ebbe a csoportba tartozó lámpák szeretnek több elemmel, általában AAA elemmel vagy beépített akkumlátorral működni. jellemzőjük, hogy a legtöbben sok led található, persze vannak kivételek.
Színben, ledek számában és elosztásában igen változatosak, és árban az 5ft-os kínaipiacostól a 20.000.-ft-os minőségig tart a csoport. Persze itt is a csillagos ég a vége az árszabásnak.
Hegy- és sziklamászó boltokban előszeretettel árulják ezeket. Én sokat viszont nem szeretnék ezzel a csoporttal foglalkozni, mert sajnos nincsenek jó tapasztalataim. Az elején elmondanám, hogy nekem is volt Petzl lámpám, kettő is. Volt Nitecore NU lámpám is. Előnyük, hogy aránylag könnyűek, és elemet bárhol lehet venni nagyjából, hogy működjenek.

De a hátrányok: Nem vízállóak, sok esetben csak cseppállóak, vagy még az sem. Hogy őszinték legyünk, kint a terepen azért kell a vízállóság. Továbbá a műanyag ház érzékeny. Le lehet ejteni, rá lehet ülni, vagy csak sokat használni, és akkor kopik, törik. És itt nincs csere lehetőség, dobhatod ki a cuccot, és veheted az újat. Illetve elemből 3db-ot használ a legtöbb, és igényli hogy a három az egyforma márka legyen azonos töltöttséggel, szóval a tartalék elemek száma mit magaddal viszel mindenképpen hárommal osztható kell hogy legyen, különben elengedheted az aznap esti fejlámpázást.

Tradicionális fejlámpák alum házzal:

Néhány ismert márka: Nitecore, Fenix, Jetbeam
Határozott előnye, hogy a fejrészt igencsak körülményesen lehet tönkretenni. A lámpatest és a homlok-konzol közt általában gumisabb műanyaggal van megoldva a tartás, így ha annak bármi gondja lenne (ami eddig sem velem, se senkivel akivel kapcsolatba kerültem nem fordult elő) akkor azt be lehet szerezni. A fejpánt általában kifűzhető ezekből, és a kialakításuk miatt MOLLE-rendszer kompatibilisek. Az ALU ház miatt jó a hővezetésük, így nagy fényerőn is képesek huzamosabb ideig működni jelentős melegedés nélkül. Hátrányuk, hogy itt jelentősebb súly van már a fejünkön elöl, de ez megszokás kérdése inkább.
Ebben a kategóriában a legjobb lámpa, amit ajánlani tudok, és használok is:
Nitecore HC65. Itthon 25000ft magassága, Ebayről 17.000.-ft. Fókuszált fehér erős fény, szórt magas CRI-s melegfehér fény, szórt piros fény, micro-USB töltő, éjszakai helyzetjelzés, feszültségkijelzés 0,1V pontossággal.

hc65

hc65-2

Amitől óvakodjuk:

Acebeam H30. Túl nagy, és megfoghatatlanul felforrósodik. Ez jellemző az Acebeam fejlámpákra is.
Sokan ajánlják, de én nem: Boruit RJ-03. Nem minőségi a kialakítása, nem vízálló, lassú a fényerőváltás, de legalább az infrás vezérlés vicces másfél percig.

Óvok mindenkit továbbá azoktól a lámpáktól, ahol a homloknál helyezkedik el egy sokledes, vagy nagy zoomos lámpa rész, a tarkónál pedig egy dupla akkus pakk. Nem minőségi, a több leddel sem világít jobban, nehéz, kényelmetlen, a vezeték meg tud törni ami összeköti a kettőt, nem vízálló.

Pipalámpák:

Talán a legváltozatosabb csoport, hiszen kialakításban és felhasználhatóságban ezek a legjobbak.
Itt külön márkát nem kell említenem, hiszen minden magára valamit adó gyártó gyárt ilyet.
Általános, hogy ezek talpában mágnes van, így könnyen rögzíthetők mágnesezhető felületekre is, illetve jár hozzájuk öv klipsz is, így felszerelésre is rögzíthetőek. Természetesen fejpánt is, hiszen alapvetően fejlámpák. Rettentő nagy előny, hogy mivel fejpánton kívül is lehet őket használni, így ha a pánttal történik valami, akkor abból bármikor lehet újat beszerezni.
Akku szerint lehet akkus is, és elemes is. Itt az elemesnek hatalmas előnye, hogy egy elemmel is elmegy, és jellemző hogy a tartalék elemek száma eggyel osztva egész számot ad ki. Így nem számít hogy mennyire van töltve, mi a márka, vagy hogy mennyi van nálunk, mert mindent meg lehet etetni vele. Létezik AA elemes, és AAA elemes is. Elemeset azért érdemes venni, mert elemet bármelyik kisboltban a világ végén is kapni. Illetve az akku méretű elemek (Legjobb vétel: LADDA az IKEA-ból(Fehér 2450mAh)) is bírják sokáig bár kisebb fényerőn, mert a feszültség csak 1.2V.
Amit én használok:
AAA: Manker E02Ti. Mindennapi használatra, hátizsákba kiváló, még kulcstartóra is akár. Létezik ALU változatban is, normál, és magas CRI-s leddel szerelve is.

E03

AA: Armytek Tiara A1 PRO. Elpusztíthatatlan, minőségi. Létezik hideg és meleg fehérben is. Nem kell félni a meleg fehértől, ennél a gyártónál nagyon kellemes a színe. Továbbá, lehet kapni Kínából AAA to AA adaptert, amivel kompatibilis lesz az AAA elemekkel is. További előnye, hogy AA méretű, de nagy feszültségű akkuval (14500, 4,2V) is képes működni.

A1

18650: Skilhunt H03. Ez a lámpa gyakorlatilag kategóriájában a legjobb vétel. 25$ környékén megkapható, szép természetes fehér a színe, szépen szór az optika, minőségi a kialakítás. A fényerőszintek személyre szabhatóak, a mágnes kivehető, a gomb tud plusz világítást. Három féle optikával árulják, de a legelterjedtebb a méhsejtes TIR. Idén tavasztól kapható töltőcsatlakozóval szerelt változata is.

h03

Amit kerülj el:

Az Acebeam lámpák a melegedés miatt. A Nitecore HC30 és főleg a HC33, mert a hőszenzor miatt olyan gyorsan veszi vissza a fényt, hogy a beígért 1800lm-t nem egész két másodpercig tudja tartani(A hc33). Továbbá az Imalent minden fejlámpáját, mert nem minőségi, könnyű rosszat kifogni (főleg HR20-ból), a fejpánt lötyög, stb.
Egy lámpa van most, ami a BESTBUY címet elviheti, eddig még nem teszteltem, de tervben van. Eagle Eye X1R. 17$, Újratölthető, pipa forma, de sajnos a fejpántot külön kell megvenni hozzá.
Természetesen amit használok, az nem irányadó semmire, az én sokéves tapasztalatom alapján választottam, és maradtam fixen mellette. Az adott kategóriákban sok mindent kipróbáltam én is, és én is a piacos lámpákkal kezdtem a pályafutásom.
Sokat vásároltam, és sok pénzt költöttem tapasztalatra, hiszen sok gyatra minőségű lámpát vettem a kezdetekben, mert hittem a gyártói ígéreteknek.

Vezetünk egy táblázatot egy barátommal, ahol a lámpák általunk mért adatai szerepelnek. Ha valakit érdekel egy lámpa, érdemes megnézni az adatokat, hátha szerepel a lámpa itt, hogy lássa a valóságban mit tud.

Üdv, Mörgy.

1 hozzászólás

  • László

    Szerintem ARMYTEK WIZARD PRO MAGNET USB FEJLÁMPA a legjobb.
    Leejtés álló, vízálló, nagyon jó, ajánlom.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.