A derékalj kiválasztása is meglehetősen összetett. Számomra (már) nagyon fontos, hogy éjjel jól ki tudjam pihenni magam. Gyakran tovább alszom az erdőben, mint a saját ágyamban. Az éjszakai pihenés fontos, hogy nappal frissek legyünk. A megfelelő fekvőfelület kialakítása pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy ne keljünk fájós háttal, ami megkeserítheti másnap a szabadban töltött értékes időt.

Először is ki kell választanunk a megfelelő alvóhelyet.

Függőágyak esetében könnyű dolgunk van hiszen, csak két megfelelő fát kell találnunk. Arra különösen ügyeljünk, hogy ne legyenek felettünk (a fákon) száraz elhalt ágak, amit éjjel ránk eshetnek.

Földön fekvéskor több dolgot is figyelembe kell venni. Itt is nézzünk mindig a fejünk fölé! Vizsgáljuk át a talajt, hogy véletlenül se feküdjünk pl.: hangyabolyba. tisztítsuk meg a kövektől, ágaktól, avartól.

Fontos, hogy tiszta legyen a felület: Kényelmes legyen, ne nyomja semmi a hátunkat. Kimléjük a matracot nehogy kiszúrja valami. Az avar vagy az aljnövényzet gyakran nedves, és felázhat tőle a felszerelésünk.

A lehetőségekhez mérten próbáljunk meg vízszintes fekvőfelület kialakítani (akár tereprendezéssel, ásással). Ez nem csak azért fontos, hogy ne guruljunk le a matracról éjjel, hanem a rossz testhelyzet károsan befolyásolhatja keringésünket, ami zsibbadáshoz és kihűléshez vezethet. Pl.: Ha magasabban van a lábunk, mint a fejünk akkor szinte biztos, hogy fázni fog.

A megfelelő matrac kiválasztása:

Itt is több tényezőt kell figyelembe venni csakúgy, mint a hálózsák kiválasztásánál.

  • Szigetelőképesség – ezt a legtöbb gyártó úgynevezett R értékben adja meg (ez egy nemzetközileg használt szabvány érték , amiben a hőellenállást mérik.)
  • Súly, nyitott méret, csomagméret
  • Kényelem
  • Ár

Minél magasabb az R érték annál  jobban szigetel a matrac. Néhány neves gyártó nem használja az R jelölést. Ilyenkor hőértéket írnak rá (pl.: -19)

Minél melegebb és kényelmesebb matracot szeretnénk annál jobban nő a csomagméret a súly és az ár. Ha a csomagméretet és súlyt szeretnék csökkenteni akkor az ár biztosan nő, és az R érték csökkenhet. Ha az áron akarunk faragni akkor, a csomagméret és súly fog nőni az R érték biztosan csökken.

Matractípusok:

Zárt és nyitott cellás matracok (Polifoamok)

thermarest_zlitesolar_2_2013

A nyitott cellást én már nem javasolnám. Felázhat, kevéssé szigetel, nem túl kényelmes viszont olcsó.

Polifoam_Alpinist

A zárt cellás matrac viszont már ajánlott választás. Nem sokkal drágább a nyitott cellásnál, viszont lényegesen jobban szigetel. Nagy előnyük, hogy strapabírók. Nem szakad ki, ha megsérül, akkor is tökéletesen ellátja a feladatát, hiszen nem tud leengedni.

IMG_4178_2

Hátrányuk, hogy kevésbé szigetel, nem annyira kényelmes és jóval nagyobb csomagmérete, mint az önfelszívó vagy a (töltettel rendelkező) felfújós matracok.

therm-a-rest-z-rest-sleeping-pad~a~8709d_2~1500.2

Zord téli túrákra kombinálhatjuk egy levegős matraccal, ezzel növelve a hőszigetelést. Ha levegős matrac alá tesszük, akkor megóvhatjuk azt a szakadástól vagy kiszúrástól.

Az önfelszívó matracok.

54663at100798-zm

Ez a típus a leguniverzálisabb. Rengeteg matracot találunk ebben a kategóriában a könnyű nyáritól a téli jól szigetelő matracokig. Hátránya, hogy sérülékeny(viszont könnyen javítható), de még minidig strapabíróbb, mint az ultra könnyű felfújós matracok. Jóval drágább, mint a zárt cellás, viszont kényelmesebb, jobban szigetel és csomagmérete is kisebb.

4e69ec20ba372b99165c87f8cccf6c9f

Az önfelszívó matracok belsejében általában egy nyitott cellás matrac van (vagy egyéb nagyon titkos, saját fejlesztésű dolog). Mikor kinyitjuk a szelepet, ez az anyag megtelik levegővel így „felfúvódik”. általában erre még rá kell fújni szájjal. Tökéletesen nem telik fel magától.

 

A felfújós matracok.

d8a05e74-a79a-4759-bf36-f9b4452c8aad

Ezek a legkönnyebbek, a legkisebb csomagméretűek és a legkényelmesebbek viszont a legsérülékenyebbek is (nagyon könnyen javítható és mindig mellékelnek javítókészletet). Szigetelő képességük nagyon változó. Vannak töltet nélküliek és töltettel rendelkező matracok.

bl_100938_a

Fizika órán megtanultuk, hogy a levegő a legjobb hőszigetelő, így minél több van belőle annál jobb. Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy a töltet nélküli matracok belsejében szabadon áramlik a levegő amitől lehűl és testünk nem tudja átmelegíteni. Ha felfújós matracot választunk télire akkor mindenképpen valami jó minőségű töltettel rendelkező darabot válasszunk! Ezeknek a téli matracoknak a belsejében hővisszaverő réteget és valamilyen töltetet használnak. Testünk könnyen fel tudja melegíteni a viszonylag sok levegőt, a töltet megakadályozza az áramlást és segít melegen tartani azt. Az ilyen matrac a leghidegebb időkben is megállja a helyét és nagyon kényelmes. Kétségtelenül drága és sérülékeny.

16a-2991000827977_4

Önfelszívó és felfújós matrac esetében mindig érdemes valami alátétet használni. Akár egy zárt cellás matracot, akár egy ponyvát, fóliát, pokrócot…stb.

 

Függőágyba midig használjunk valamilyen matracot vagy underquilt.

hammock-incubator-downfilled-underquilt

Alulról nagyon lehet benne fázni. Fekvés közben összenyomja a hálózsák töltetét, így az már nem tudja maradéktalanul ellátni a feladatát, ezért gondoskodnunk kell a megfelelő szigetelésről.

W32DdQ3

Kapcsolódó cikk: Hogyan válasszunk hálózsákot?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.