A hálózsák kiválasztásánál először azt kell eldönteni, hogy hol, mikor és mire akarjuk használni.

 • Hol: Milyen éghajlatra készülünk? Mennyire párás csapadékos?
 • Mikor: Milyen évszakban megyünk? (Sajnos nem lesz olyan hálózsák ami egész évben ideális.)
 • Mire akarjuk használni: El kell döntenünk, hogy a súly mennyire fontos. Autóskempinget tervezünk, vagy hátizsákos túrát, ahol minden gramm számít.

Súly, méret, komfort tartomány és ár ideális együtthatóját kell megtalálnunk.

Kapcsolódó cikk a derékaljakról!

Ha csökken a súly akkor vagy az ár nő, vagy a komforttartomány csökken vele. Ha a komfort tartományon emelünk akkor, a súly és az ár is emelkedik. Ha az áron csökkentünk akkor a súly nő és a komfort tartomány csökken.

Mikor ezekre a kérdéseket letisztáztuk magunkban, elkezdhetjük a keresgélést.

A hálózsákokra előszeretettel írják az extrém értéket. Gyakori tévhit, hogy ha -27es zsákom van akkor az -27 fokig jó. A hálózsákokra mindig az extrém értéket írják, ami köszönőviszonyban sincs az átlagember hőigényeivel.

Hálózsák választásánál mindig komfort értéket kell figyelünk.

A hálózsákra általában 3-4 érték (használati tartomány) van felírva. Felső határérték(limit), Komfort, Alsó határérték(limit), Extrém.

 • Felső limit: a hőmérséklet, amely mellett egy átlagos felnőtt férfi komoly megizzadás nélkül végig tud aludni egy éjszakát.
 • Komfort: az a hőmérséklet, amely mellett egy átlagos felnőtt nő végig tud aludni egy éjszakát.
 • Komfort limit: a legalacsonyabb hőmérséklet, amely mellett egy átlagos felnőtt férfi még végig tud aludni egy éjszakát.
 • Extrém: az a hőmérséklet, amely mellett egy átlagos férfi még képes túlélni egy éjszakát, de itt még fagyás veszély fennáll.

Tapasztalatok alapján azt mondhatom, hogy a gyártók adatai kissé túlzók. Ha eldöntöttük, mi az a minimális hőmérséklet ami elég nekünk, arra érdemes még kb. 5 fokkal melegebb zsákot választani.

Formák: Múmia vagy téglalap?

 • A téglalap alakú hálózsákokban több a hely. Kényelmesebb bennük aludni, viszont jellemzően nehezebbek és nem olyan hatékonyak.
 • Múmia: Szűkösebb a hely a lábnál, viszont könnyebb és a jobb túrazsákok általában ilyen alakúak. Mivel a hálózsákot saját testhőnk fűti fel ezért fontos, hogy mindig a megfelelő méretűt használjuk. Ha túl nagy a zsák akkor képtelen a testünk befűteni, ha túl kicsi akkor kevés az a levegő amit fel tudunk fűteni. Mindkét esetben fázni fogunk. Mivel a múmia alak követi a test formáját, testünk könnyen felfűti és hatékonyan tud működni.

Használat: Hogyan öltözzünk a hálózsákban?

Jellemzően sehogy. Ha hideg van és fázunk akkor hajlamosak vagyunk, minden ruhánkat felvenni. 2-3 zokni, több réteg ruha. Ez a lehető legrosszabb amit tehetünk, hiszen a testünk csak a ruha rétegek közötti levegőt tudja felfűteni. A hálózsákban lévő levegő ugyan olyan hideg marad mint a kinti. Nagyon hideg esetén, szintetikus aláöltözőt vehetünk magunkra. Ezek az aláöltözők amellett, hogy vékonyak nagyon hatékonyak. Egy ilyen réteg mellett a testünknek marad ereje felfűteni a zsákban lévő levegőt.

Fázik a lábam: Először mindig a lábunk kezd fázni. Jellemzően ilyenkor kerül elő a 2 zoknis megoldás. Ez is kerülendő, hiszen a zokni (pláne kettő) gátolja a keringést így csak rontunk a helyzeten.

Régi mondás nálunk, hogy „ha fázol a hálózsákban akkor vedd le a zoknit”. Ez szintén olyan paradoxon mint az hogy ne öltözzünk fel a hálózsákba. Ezeket fejben helyre kell tenni.

Kevés a zsák: Elszámoltam magam és hidegebb van mint gondoltam.

A hőérzetünket kétféle módszerrel javíthatjuk.

 • A hálózsákra húzhatunk egy plusz réteget. Ezeket bivakzsáknak hívják. Néhány ezer forintos tétel. Általában 200-300 gramm, kis helyet foglal. Ezt a hálózsákra húzva jelentősen javíthatjuk annak értékeit, viszont itt fennáll a kondenzvíz lecsapódásának lehetősége, mivel nem szellőzik megfelelően. Pehely zsákoknál ezt a módszert nem javaslom, mert a pehely nagyon nehezen szárad. Szintetikus töltetű zsáknál ez nem okoz akkora problémát.
 • A másik lehetőség, ha belülről fűtjük a hálózsákot.Erre használhatunk akár zselés kézmelegítőt, vagy forróvizes kulacsot. Ezeket midig érdemes beletenni egy zokniba, hogy ne égesse a lábunkat. Ez a plusz hő elég lesz arra hogy még zord időben is tudjunk aludni 4-6 órát egyhuzamban.

Sokan esküsznek a katonai hálózsákokra. Gyakran hallom, amikor én katona voltam akkor a -25-ben is ebben aludtunk és sosem fáztunk… Igen… 😀

Nem fáztatok mert húszan aludtatok egy katonai sátorban amiben folyamatosan tüzeltetek a vaskályhában. A méret sem számított mert az Zil platójára ráfért.

A katonai hálózsákokkal (és általában a katonai cuccokkal) úgy vagyok, hogy (bár strapabíróak, és ez minden előnyük) nehezek, nagyok, és korántsem érik el azt az elvárható technikai szintet amit olcsóbb modern zsák tud nyújtani.

Hálózsáknál, nem érdemes kockáztatni az olcsó névtelen termékekkel. Kellemetlen meglepetések érhetnek, estenként az életünk múlhat rajta.

 

A megfelelő matrac kiválasztásáról egy hasonló cikket találsz itt.

9 hozzászólás

 • Döme

  Valóban jó a cikk, összefogalaja a mi mibe is kerül… Talán annyit fűznék hozzá, hogy nagyon fontos a derékalj, ami lehet kempingmatrac, isolier, vagy akár egy rakat szalma, rá a kabát, csak a puszta hideg föld ne. A másik,hogy az én tapasztalatom az,hogy hidegben a zsákra kívülről érdemes ráhúzni bármit, kabátot, üres hátizsákot, leveles gallyakat, bármit ami kicsit is tartja a levegőt.

 • Péter

  Szia! Nyár közepén tervezek utazni ausztriába, németországba, svájcba és angoliába. Mindenhol sátorban és alvózsákban aludnék. A decathlon oldalán fel van tüntetve hogy hány fokig jó az adott hálózsák. Tudnál ebben segíteni? Hány fok körül érdemes keresgélnem?

  • Mihályi Gábor

   A hegyekben nyár közepén is tud hűvös lenni. Én azt javaslom, hogy inkább biztosítsd túl magad. Olyan hálózsákot keress aminek 0 fok körül van a komfortja. Válassz könnyű zsákot. Nem biztos, hogy a dekában kapod meg a jó ár-érték arányú zsákot. Webshopokban érdemes nézelődni. Mindig van valami akció. Lehetőség szerint érdemes kipróbálni vétel előtt.

 • Buella Gyula

  Nos, a katonai hálózsákról annyit, hogy nekem svájci katonai múmia hálózsákom van, a hozzág tartozó vízhatlan bivakkal. Idén 40, azaz negyven éves a konstrukció. Folt, lyuk, szakadásmentes!
  -2 fokban is voltam vele a hegyen, 1200 m-en, márciusban. Kissé havazott. Melegem nem volt, az igaz, mert -5 az alsó határa.
  A zsák nem nehéz, a bivakkal sem vészes (2745g) – végülis az a “tokja”.
  A svájci katonai gyapjútakaróval már nehezebb, viszont páratlanul jó és kellemes éjszakákat biztosít ez a kombó! A gyapjú takarót a hálózsák aljába duplán beleterítve egyúttal adott a derékalj és a kellemes meleg.
  Ajánlani tudom a beszerzését!

  • Mihályi Gábor

   Megértem, hogy kedveled ezt a konstrukciót. 2 észrevétel: A -2 fok az nem hideg a 2745g pedig nagyon nehéz. A -2 fokos teljesítményt egy közepes minőségű túrazsák könnyedén Túlteljesíti 1200-1500g-os tömeggel.

   • Buella Gyula

    Teljesen jogos! :)
    Sajnos a tömeggel nem tudok mit kezdeni, rajongok ezekért a cuccokért.
    1,5 hónapja bizony megcsináltam egy 35 Km-es hegyi túrát a tizenkét kilós háti pakkal. Élmény volt.
    A hőmérséklettel viszont valami nem ok, mert egy hete aludtam ugyanabban a zsákban 2200 méteren. 4-6 fok között volt az éjjeli-hajnali hőmérséklet a hegyen és melegem volt! Póló, nadrág, zokni, sapka. Még a gyapjútakaró sem volt velem/alattam. Csak a bivak zsák, mert ugye vizes a talaj, a növényzet.
    Szóval érdekes.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.