A bushcraft szerves része az eszközhasználat. Mindenki lehetőségeihez és igényeihez mérten választ, használ eszközöket. Természetesen a megfelelő eszköz kiválasztására nincs recept, hiszen csak saját magunk tudjuk megítélni, hogy az adott eszköz megfelelő-e nekünk.

A kés és a balta kiválasztása mellett a harmadik legfontosabb eszköz a fűrész. A mostani videóban a “szerintünk” legjobb fűrészek egy részét mutatjuk be.

  • A BACHO LAPLANDER bushcraftos körökben a legnépszerűbb fűrésznek számít. Mondhatni, hogy ez a fűrész az abszolút “buhcraft etalon”. Roppant felhasználóbarát. Rugalmas, szívós fűrészlapja megfelelő hatékonysággal dolgozik. 180mm-es vágóélével kompakt, könnyed univerzális. Éltartása JÓ!
  • Az ARS PM21L egy japán gyártó terméke. 210 milliméteres vágóéle ideális mindenes fűrésszé teszi. Hazai kertészeti áruházakban is beszerezhető. Fűrészlapjai  többféle fogazattal készülnek. Bushcraftra a legalkalmasabb a közepes és a nagy fogazású. (A közepes fogosztása 3 milliméterenként, a nagyobb fog osztása 4 milliméterenként) Valóban felső kategóriás fűrész. A közepes és nagyobb fogosztású fűrészlappal is hatékonyabb mint a BACHO LAPLADER. Éltartása KIVÁLÓ. A fűrészlap cseréje egyszerű. Két pozícióban rögzíthető a fűrészlapja. A fűrészlapja rideg. Ha meghajlik könnyen görbül (úgy is marad) és eltörni sem nehéz. Korábbi cikkeink és videóink róla: Az alapvető szerszámok, Vajon jó -e a Lidl fűrész?
  • A SILKY GOMBOY széria négyféle méretből áll. 210, 240, 270 és 300 milliméteres verzióban érhető el. A videóban bemutatott fűrész a 300 milliméteres verzió. A hazai erdőtörvény szerint ez a vágóhossz a maximum amit legálisan hordhatunk az erdőben. A maximalizált vágóhossz a lehető leghatékonyabb használatot eredményezi. Az ARS-hez hasonlóan a SILKY is japán gyártó. Fűrészlapjai csaknem egyformák. A SILKY háromféle fogosztással kínálja a GOMBOY szériát. (Finom, közepes, nagy kiosztás.) Nekem a közepes fogazás vált be igazán. Éltartása ennek is KIVÁLÓ, de  jellemzik ugyanazok a negatívumok, mint az ARS-t. Szintén rideg a lap. Az ARS-hez hasonlóan viszont messze hatékonyabban lehet vele dolgozni mint a LAPLANER-rel. Ez, méretéből adódóan, már nem könnyed kirándulásokhoz ajánlatos, hanem igen komoly táborépítő feladatok ellátására alkalmas.
  • Varga Zoli keretes fűrészéről is jó a véleményünk. Cikk,videó itt. A keretes fűrészek nagy előnye, hogy szinte bármilyen fűrészlappal felszerelhetőek. Komoly munkákat, kis energia befektetéssel lehet elvégezni velük. Hátrány viszont, hogy nem legálisan hordható, hiszen túlmegy a 30 centiméterben maximalizált határon.

Összességében  mind a négy fűrész kiváló a maga nemében. Ezek alapján mindenki eldöntheti, hogy neki melyik a szimpatikus. Az áruk közel azonos. Kb 9-12 ezer forint körül kapni őket.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.