Filmajánló

Ide gyűjtünk néhány említése méltó filmet amik, vagy így, vagy úgy, de valami módon kapcsolódnak, a bushcrafthoz, túléléshez, természethez.

 • Derszu Uzala

színes,  szovjet-japán filmdráma, 136 perc, 1974

Derszu Uzalával, a nanáj vadássz az Usszuri vidék vándora. Derszu egész életét a tajgán töltötte, ért a fák, a virágok nyelvén.

“A Derszu Uzala, habár cselekménye régen játszódik, mégis mai film, hiszen a ma emberének mesél arról, hogyan élhet az ember egyetértésben, békében a természettel.” /Akira Kurosawa/

Azt hiszem, hogy ez az a film amit mindenkinek, aki kicsit is érdeklődik a bushcraft iránt látnia kell. Remekül ábrázolja természettel élő ember és a “világi” emberek kapcsolatát.

 

 • A nyomkövető /Tracker/

 színes, új-zélandi-angol kalandfilm, 102 perc, 2010

Az 1899 és 1902 közt húzódó második búr háború volt az első alkalom,hogy új-zélandiak harcoltak külföldön.Több, mint 6000 önkéntes jelentkezett,hogy harcol a britek oldalán,a dél-afrikai búr farmerek ellen.Mikor a háború véget ért,sokan a legyőzött búrok közül,kik családjukat és farmjukat is elvesztették,csatlakoztak a visszatérő katonákhoz,hogy a brit birodalom távoli sarkáig sodródva, új otthont keressenek…. A bevándorlók között ott van Arjan van Diemenis , dél-afrikai farmer is akit a háború emlékei és a régi ellenségek itt is kísértik …kénytelen elvállalni. Az ex-búr háborús gerillát visszaküldik ,hogy egy a hegyekben bujkáló katonát megkeressen akit gyilkossággal vádolnak.

A film igen mély alapvető értékrendeket elevenít fel bennünk. A veterán nyomkereső magabiztosan végzi a rárótt feladatot és páratlanul boldogul a vadonban. A cselekmény végig egy határon táncol. Vajon képesek vagyunk embernek maradni, vagy hagyjuk magunkat vadállattá válni?

 

 • Út a vadonba (Into the Wild)

színes, amerikai filmdráma, 140 perc, 2007

A 22 éves Christopher McCandless most diplomázott, ígéretes jövő előtt áll, de a biztos pálya helyett az ismeretlent választja és kalandot keresve nekivág Amerikának. Ami ezen az úton történik az ifjú utazóval, az számtalan ember számára vált örök szimbólummá. Vajon McCandless hősies utazó volt vagy naiv idealista; thoreau-i lázadó az 1990-es években vagy egy újabb útját vesztett amerikai fiú? Merész kalandor, avagy tragikus figura, aki harcra kelt az ember és a természet közt feszülő érzékeny egyensúllyal? McCandless útja a dél-dakotai búzamezőktől a Colorado folyó zuhatagain és egy kaliforniai neohippi kolónián át egészen Alaszka áhított, ám veszélyes vadonjáig vitt. Eközben olyan érdekes emberekkel találkozott, akik döntő hatással voltak gondolkodására és akik életét ő is megváltoztatta.

Nagyon nagy kedvencem ez a film. Hátat fordítani a az elvárásoknak, a megszokott kényelmes életnek, szerintem a legbátrabb és legönzőbb dolog amit csak tehetünk. Igaz történet alapján…

 • 127 óra

 színes,  amerikai-angol életrajzi dráma, 94 perc, 2010

Aron Ralston egyedül indul a Utah államban lévő kanyon falainak megmászására. Egy rossz mozdulat következtében megcsúszik, és olyan szerencsétlenül esik, hogy egyik karja egy sziklavájatba szorul.

Szeretem a megtörtént eseteken alapuló filmeket. Ez a film remekül ábrázolja, hogy a gőg, a túlzott önbizalom, és az önzőség milyen kiszolgáltatottá tud tenni. Amikor bekövetkezik a legrosszabb átértékeljük az összes elkövetett hibát, de vajon nincs túl késő? Vajon ugyan az az ember maradsz a megpróbáltatások után mint azelőtt?

 

 • Életben maradtak (Alive)

színes, amerikai filmdráma, 121 perc, 1993

1972. október 13-án egy repülőgép – fedélzetén egy Chilébe tartó uruguayi főiskolai rögbicsapattal és kísérőivel – rossz látási viszonyok közé került, és egy vulkán hófödte csúcsába ütközött. A kettétört repülő lezuhant, s bár az utasok és a legénység egy része azonnal meghalt, a szerencsés többség vérző sebekkel és törött csontokkal megúszta a balesetet. A túlélők meleg ruha és élelem nélkül várták a segítséget.

Ez a film klasszikust gyerekként láttam. Akkoriban még nem értettem a filmet. Nem nekem való volt. Jóval később néztem újra, és már nem is emlékeztem a cselekményre. Ugyan nem mai film, de megdöbbentően sokkoló és lebilincselő, mindenféle vizuális effekt nélkül is.

 

 • A vadon foglyai /The Edge/

színes, amerikai kalandfilm, 117 perc, 1997

Robert és Charles közös kirándulásra indul, repülőgépük azonban lezuhan Alaszka kietlen erdőségei fölött. Az öregedő milliomos és a divatfotós magára marad a vadon mélyén. Ráadásul hamarosan kiderül, hogy egymásra sem számíthatnak.

Egy olyan korszakból származik ez a film, amikor még igazán jó filmeket gyártottak Hollywoodban. Egy középszerű történetet brilliánsan feldob a mesteri színészi játék. (Anthony Hopkins, Alec Baldwin)

 

 • Gyilkos szezon (Killing Season) 

színes, belga akciófilm, 91 perc, 2013

Benjamin Ford (Robert De Niro) amerikai veterán, aki az Appalache-hegységbe vonult vissza, hogy nyugalomban élje le élete hátralévő részét. Egy nap váratlanul egy turista toppan be hozzá, akivel a hosszú ideje magányosan élő öreg katona gyorsan összebarátkozik. A látogató azonban nem az, akinek látszik (John Travolta).

Ohh… micsoda remek film ez! 😀 A két színészóriás Vérbeli 90′-es évekbeli hangulatot hoz. Igazi macsós, néha vicces akciódús szórakozás.

 

 • Vándorút /The Way/

színes, amerikai-spanyol film, 124 perc, 2010

Tom fia a Camino de Santiago, vagy más néven Szent Jakab zarándokúton, egy viharban veszítette életét a Pireneusokban. A kaliforniai orvos Franciaországba, St. Jean Pied de Portba utazik a fia maradványaiért, hogy elintézze a formaságokat. Ám ahelyett, hogy ezután hazatérne, elhatározza, hogy beteljesíti a fia vágyát, és végigjárja a zarándokutat. Tom rájön, hogy az utazását tekintve nincs egyedül. A világ minden részéből érkező zarándokokkal találkozik, akik a saját problémáikra, életük értelmére keresik a választ.

A film remekül bemutatja a Camino hangulatát. A kétkedőknek arra is fény derül, hogy valódi szakrális élmény lehet a kb. 780 km-es utat javarészt egyedül megtenni. Nincs ennél jobb módja, hogy megküzdjünk a démonainkkal

 

 • Egymásra utalva (The Snow Walker)

amerikai-kanadai kalandfilm, 103 perc, 2003

Charlie Lavery repülőgépével üzemanyagot visz az artikus térségbe. Visszaútján egy beteg nőt szállít kórházba. Váratlanul elromlik a gép, s egy civilizációtól távol levő, elhagyatott heyre zuhannak. Mindketten túlélik a zuhanást. Charlie segítségért indul, de a céltalan keresgélés közben elhagyja az ereje és összeesik. Halálán van, amikor a beteg nő rátalál, és gyógyítani kezdi. A zord környezethez szokott útitárs lassan megtanítja a túlélés fortélyaira.

Moris: “Ez szintén a film reálisan mutatja be, a természettel való együttélést, kényszerhelyzetben.”

 • A visszatérő (The Revenant)

amerikai kalandfilm, 151 perc, 2015

A visszatérő megtörtént események alapján készült. Magával ragadó, hátborzongató film egy férfi küzdelméről, a minden rettenet ellenére legyőzhetetlen élni akarásról és a teljes esélytelenséggel is dacoló emberi szellemről. Glass (Leonardo DiCaprio) hihetetlen erőfeszítéssel dacol a természet és az ember kegyetlenségével. Őrületes kalandokat él túl, egymaga vág keresztül hegyen, erdőn, folyón és hómezőn.

A film elég megosztóra sikerült. Talán az Oszkár árnyéka nem tett jót neki. Általános vélemény, hogy Leonardo DiCaprionak több más szerepért járt volna Oszkár, amiben nagyobbakat alakít. Nincs jelentősége. Ezért kapott díjat, ennyi. A film ettől még korántsem lesz rossz. Természetesen a két főszereplő mindent kihoz a szerepből amit színészileg lehetséges. Látványos, gyönyörű tájak, kicsit hihetetlen történet. Összességében (kicsit elfogultan), szeretem a Visszatérőt.

 • Vadon /Wild/

amerikai életrajzi dráma, 115 perc, 2014

Cheryl (Reese Witherspoon) fiatal, mégis úgy érzi, mindent elveszített. Az élete összeomlóban van (és ő is mindent elkövetett, hogy tovább omoljon), de lát kiutat. Csak nagyon hosszút. Bár életében nem kirándult, egy hirtelen ötlettől vezérelve vándorútra indul. Több mint 1500 kilométert gyalogol az Egyesült Államok nyugati partvonalán. Átkel a Mojave sivatagon, megmássza a Sierra Nevadát, végiggyalogol Kalifornián és Oregonon, kibírja a havat és a forróságot. És legfőképpen: a magányt. Hosszú útja során persze sok emberrel találkozik, köt barátságokat és túlél néhány ijesztő kalandot: de az igazi társaságát a múltjából meríti. Menet közben a régi, elrontott élete szereplői kísértik.
Dr Szöszi meglepően hitelesen alakítja a saját élete elől menekülő figurát. Remek rendezés kísér minket, a cseppet sem könnyed történeten.
 • Az út – The Road

amerikai filmdráma, 112 perc, 2009

Hosszú évekkel ezelőtt Amerikát rejtélyes katasztrófa sújtotta. Megszűnt az energiaellátás, majd éhínség tört ki, azután a túlélők egymásnak estek. Ebben az apokaliptikus világban az erőszak az úr, bandák vették át a hatalmat. Egy apa a fiával együtt útra kel az óceán felé, miközben megpróbálják túlélni mindezt.

Számomra Az Út a leghitelesebb apokalipszis mozi. Egyes túlélés “mániások”, készülnek, szinte várják, hogy beüssön a bumm. Nekik mind látni kéne ezt a filmet. Radikális realizmussal ábrázolja, hogy milyen lehet egy valódi világvége ahol, nem a vírusoktól, nem a zombiktól kell félni. Ebben a világban az “ember embernek farkasa”.

 

 • Ameddig a lábam bírja /So weit die Füsse tragen/

német háborús filmdráma, 158 perc, 2001

Josef Martin Bauer regénye alapján
A valós eseményeken alapuló könyv filmvászonra vitt eposza egy német katona, Clemens Forell történetét meséli el, aki a II. világháború után szökik meg egy szibériai munkatáborból. A tél csontig hatoló hidegében, át a sivár orosz vidékeken, életveszélyes találkozásokból menekülve, Forell elszántan tart hazafelé, a családjához.

A film külön érdekessége, hogy menekülés közben egy  yakut törzsnél talál menedéket, akik igazi szimbiózisban élnek a természettel, a zord tundrán.

 • Everest

amerikai-angol dráma, 122 perc, 2015

A filmet a világ legmagasabb csúcsának meghódítására tett egyik kísérlet során történt hihetetlen események ihlették. Az Everest két különböző expedíció elképesztő útjának krónikája. Ez a két expedíció az emberiség által tapasztalt egyik legdurvább hóviharral találja szemben magát. A hegymászók kitartását a bolygó legkönyörtelenebb elemei teszik próbára, csaknem lehetetlen akadályokkal kell megküzdeniük, és életük szenvedélye a túlélésért folytatott lélegzetelállító harccá válik.

Az Everest látványból csillagos ötös. Elképesztő képi világot teremt. Hegymászásban nem vagyok jártas, így nem tudom megítélni, a film hitelességét, de mivel szintén valós események alapján készült, elfogadom amit látok.

 • Minden odavan /All Is Lost/

amerikai kalandfilm, 106 perc, 2013

Egy névtelen férfi (Redford) magányosan hajózik az Indiai-óceánon. Egy nap arra ébred, hogy vitorlása léket kapott, amikor összeütközött egy, a tengeren hagyott konténerrel. A navigációs berendezés és a rádió meghibásodása miatt nem tudja, hogy egy erős vihar felé vitorlázik. Bár a hajótestet sikerül kijavítania, minden tudására és korát meghazudtoló erejére szüksége van ahhoz, hogy túlélje a vihart.

Na ezt a fimet ajánlom, de mielőtt valaki a fejemhez vágjam hogy pocsék, az gondolja újra ezek tükrében: Nem volt ez rossz!! Értem én ,hogy mit akartak…. csak, hát annyira nem sikerült. Az operatőri munka annyira pocsék, hogy ara nincsenek szavak! A film 70%-ában vak sötét képet nézegetünk és csak némi zaj foszlányból sejthetjük (vagy nem), hogy mi történhet!
A maradék 30%-ban pedig annyira közelről filmezi a történéseket, hogy az a zavaró! Nem látni át! Az, hogy nem beszélnek, nem halljuk a gondolatokat engem nem zavart! Én közel 20 év vitorlázás után pontosan át tudom érezni mi játszódik le a fejében, de bevallom aki nincs ennyire benne a témában annak kevés lehet az infó!

 • Az utolsó prémvadász (Le dernier trappeur)

francia-kanadai-svájci-német-olasz dokumentumfilm, 97 perc, 2004

A francia dokumentum-kalandfilm Norman Winther életét mutatja be, aki feleségével és kutyáival harcol az életben maradásért a kanadai Yukon hófödte tájain. Norman nem véreskezű vadász, csupán a túlélésért van szüksége az állatokra. Az életben maradás pedig nem is olyan egyszerű, mert a természet mellett az ipar folyamatos térhódításával is meg kell küzdenie. Az utolsó prémvadász című film valóságosan mutatja be az ember és természet közötti egyensúlyt, a dokumentumfilm hitelességével és elbeszélő részekkel színesítve!

 • Tüskevár

magyar ifjúsági filmsorozat, 1967

Ladó Gyula, azaz Tutajos városi diák, aki a nyári szünetet a Kis-Balatonnál tölti a rokonainál. Matula bácsi, az öreg pákász mellé szegődik, aki apránként bevezeti őt a berekbeli életbe. Megismeri a természetet, megtanul együtt élni a környezettel. Horgászik, megsüti-főzi amit elejt vagy megfog, jól telnek a napjai. Hamarosan megérkezik barátja, Bütyök is, és együtt kalandoznak tovább Matula bácsi vezetésével.

Az hiszem felesleges bemutatnom, mindenki gyerekkorának egyik meghatározó sorozatát. Nézzétek újra!!

 • Gyilkos túra /Deliverance/

Lewis, a kalandtúrák szakavatott rajongója elviszi három barátját az Appalache-hegységbeli Cahulawassee folyóhoz, mielőtt egy víztározó építése miatt örökre megváltoztatnák a természet képét a környéken. A négy városi férfi gyakorlatlan mozdulatokkal, de annál nagyobb lelkesedéssel száll kenuba a vad folyó felső folyásánál, családjaiktól távol, a természet kihívásaival szembenézve nagy kalandra készülnek. A természet azonban kegyetlen, főleg ha rossz szándékú emberek is járják a civilizációtól távoli erdőséget. Amikor Ed és Bobby elszakadnak társaiktól, egy folyóparti sűrűben két hegyi ember lepi meg őket, puskákkal felszerelve. Rémálomba illő tortúra veszi kezdetét, amelynek csak Lewis és Drew érkezése vet véget. A vizitúra hátralévő részére innentől kezdve a halál árnyéka vetül, és a férfikor felén járó hőseink sokkal komolyabb leckét kapnak abból, mit jelent a küzdelem az életért, mint eredetileg gondolták.

 • Matagi – Medvevadász 1982

színes, japán kalandfilm, 1982, 103 perc

Matagi egy régi japán film megjelent 1982-ben az USA-ban (és jóval azelőtt, Japánban), amely az idős vadász történetét meséli el, kutyája Shiba Inu (Akita)  kíséretében
Az USA cím : ” The Old Bear Hunter “

a film elnyerte az UNICEF díját a Gyermekfilm kategóriában a Berlinálén, 1982-ben.

 • Sherpa

színes, ausztrál-nepáli dokumentumfilm, 96 perc, 2015

A Sherpa című dokumentumfilm az Everest igazi ismerőinek történetével foglalkozik. A hegyi vezetők között ma már komoly harc folyik; sokan a jobb megélhetésért vállalják a komoly próbatételt, hogy a világ legmagasabb pontja körül ‘táncoljanak’, segítve ezzel az odalátogató kalandorok és turisták életét. A film a 2014. áprilisában bekövetkezett legnagyobb sherpa-tragédiának állít emléket, amikor 16-an haltak meg közülük egy lavina által.
 Ez a dokumentumfilm a modern sherpák valódi “hétköznapjaiba” kalauzol minket. Az események javarészt a 2014 katasztrófát ölelik fel ami az Everest és az alaptábor közötti hágón következett be.
 • A halál nyomában /Deadfall Trail/

színes, amerikai horror, 2009

John és Julian a két barát az arizonai vadonba megy bushcraftolni. Az ellenszenves bajkeverő és zöldfülű Paul azonban rájuk akaszkodik. A dolgok hamarosan rosszra fordulnak.

 • Backcountry

színes, kanadai dráma, 92 perc, 2014

Egy kiránduló szerelmes pár ismerkedik a mondással: ” A medve nem játék”. Igaz történet alapján.


 • Zuhanás a csendbe /Touching the Void/

  angol dokumentumfilm, 106 perc, 2003
  Simon (Nicholas Aaron) és Joe (Brendan Mackey) megkísérli megmászni a már sokak által sikertelenül legyőzni próbált közel 7000 méter magas Siula Grande-t. A küzdelmes út sikerrel jár, de a visszaúton baleset történik, ami végül tragédiába torkollik. Simon elvágja a sérült Joe kötelét, hogy a saját életét mentse, míg társa egy hasadékba esik. Simon folytatja az utat lefelé barátja megölésének kínzó gondolatával. Azonban Joe egy párkányon fennakadva túléli a zuhanást, s ettől a pillanattól egyedül kell folytatnia hősies küzdelmét a túlélésért.

  Az Oscar-díjas rendező sikerrel kísérli meg bemutatni a hegymászók drámai küzdelmét az emberi lélek határait érintő élet-halál döntést igénylő szituációkban. A hegymászók most először tértek vissza együtt a hegy lábához, hogy elmondják történetüket a kamerának és a filmben saját maguk is szerepeljenek.

  A “Zuhanás a csendbe” egy olyan mozi, mely ritka érzékenységgel találja meg az egyensúlyt játék-, dokumentum- és természetfilm között, ugyanakkor legalább annyi feszültséget rejt magában, mint egy izgalmas thriller. Egy olyan hegymászó film, mely azok számára meglepetés lehet, akiket egyáltalán nem érdekel a hegymászás.

Folyamatosan frissítjük a listát. Érdemes sűrűn visszalátogatni.