Ez az egyszerű és tábori körülmények között is könnyen előállítható eszköz nem újdonság, de még nem láttam róla semmit a hazai fronton. Ezért gondoltam összeütök egy verziót és megosztom a “dokumentálást”.

Szükségünk van:

  1. a) egy zsákra (vagy ahhoz hasonló erős anyagra),
  2. b) három, nagyjából egyforma hosszúságú rúdra,
  3. c) egy rövidebb rúdra
  4. d) némi kötöző anyagra

(para cord vagy bármilyen hasonló, erősebb zsineg megfelel).

 

Noha kötöző anyagot készíthetünk növényekből a helyszínen, én egyszerűbbnek találom a fentebb említett változatot. A zsák lehet pl. egy régi krumplis zsák, szemes kávés (én ezt használtam) vagy valami ehhez hasonló. Ha valaki nagyon ambiciózus, akkor készíthet (készíttethet) egy állandó hordásra alkalmas, kötöző fülekkel ellátott változatot is valami könnyebb, de erős anyagból. Ez a zsák használható másra is tábori/erdei körülmények között, pl. derékalj alá teríthető,  megkönnyítheti a levél vagy avar gyűjtést menedék építésnél, törölköző, asztalterítő, “ülőpárna”, stb… Szeretjük a több mindenre használható, sokoldalú eszközöket… Használt szerszám a legtöbbünknél már úgyis ott lévő kés, esetleg egy összecsukható fűrész. A három egyforma rúd hosszúságára igazán nincs szabály, én nagyjából a testmagasságot ajánlanám. A lényeg, hogy ne legyen túl rövid, mert úgy majdnem vagy teljesen a földre kerülünk. A hosszabb rudaknál viszont igény szerint állíthatjuk az ülés magasságát. Ebben az esetben én egy nyúlánk, elpusztult, de még álló fácskát vágtam ki …

szekalap1

… és aprítottam a megfelelő hosszúságú darabokra.

szekalap2

A három méretre vágott rudat egymás mellé fektetjük és összekötözzük az egyik (vékonyabb) végüket, mint a tipi építésnél szokás, majd a rudak alját széthúzva felállítjuk a vázat.

vaz

Következő lépésként jó erősen a váz csúcsához kötözzük a zsák nyitott oldalát (száját).

vaz_zsak

 Ezután a zsák alján, a varrás felett lyukat készítünk mindkét oldalon, hogy a rövidebb rudat keresztben át tudjuk bujtatni a zsákon. A keresztfát feltámasztjuk a vázra …

keresztfa

…és igazából készen is vagyunk a rögtönzött tábori székünkkel.

eszkozok

A megfelelő ülő magasságot és a dőlésszöget a váz három lábával könnyen állíthatjuk. Minél jobban eltávolítjuk a lábakat egymástól (“terpesztjük”), annál alacsonyabbra kerülünk.

terpesztes

Szerintem igen kényelmesen el lehet benne üldögélni akár a tűz mellett farigcsálva, akár a tóparton horgászva.

finished

 Használat után gyorsan szétszedhető és tárolható, hiszen csak a zsákot és a zsinórokat kell elpakolnunk. Amennyiben később is szándékozunk az adott helyen táborozni, érdemes a rudakat elrejteni a bozótban a következő alkalomra.

 

  Switchblade

Switchblade engedélyével közzétette a MaB. Köszönjük.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.