Mit is jelent a Bushcraft?

A Bushcraft egy külföldi (ausztrál) kifejezés a természettel való együttélésre. A bushcraft kifejezés honosíthatatlan, de a tevékenység nem. Minden tájegységnek, éghajlatnak megvan a maga sajátossága. Bushcraftolni ugyanúgy lehet a tajgán, mint az esőerdőben vagy a sivatagban, akár a hazai erdőkben is. A dolog kulcsa, hogy ismerjük az adott környezetben rejlő lehetőségeket és találékonyságunkat, ismereteinket fejlesztve, olyan közeget hozzunk létre, melyben kényelmesen, akár életvitel szerűen is tudjunk a természetben élni.

A kulcsszó Élni! Akik bushcraftoznak, nem akarnak túlélni semmit. Nem készülünk fel az armageddonra. Kedvtelésből gyakoroljuk a az ősi technikákat (pl.: tűzgyújtás, vízszerzés, menedéképítés, vadászat) és kombináljuk modern felszerelésekkel. Kétségtelen, hogy ez a fajta ismeret és tapasztalat egy esetleges túlélőszituációban jól jöhet, de nem ez a cél.

Azt mondanám, hogy a Bushcraft ott kezdődik, ahol a túlélés véget ér.

Az abszolút bushcrafton érthetjük azt, ahogy a kalahári busmanjai élnek. A mai „MODERN” BUSHCRAFT elődjének pedig az indiánok és a prémvadászok életmódja felelt meg.

Én mindig azt hangoztatom, hogy a leleményesség és környezet ismeret a legfontosabb. Az ősi módszerek mellett, nagyon is megférnek a modern vívmányok, hiszen, ha az indiánokra és a prémvadászokra gondolunk, akkor ők is az adott kor legmodernebb felszerelésével voltak felvértezve.

Mivel a bushcraft ilyen sokrétű, mindenki megtalálhatja a maga útját. Erre szabályok nincsenek, egyedül a természet óvása és tisztelése az alapkövetelmény.

Magamról/rólunk:

Mihályi Gábor vagyok a „Minden, ami 20160926-DSC_2513GaBushcraft” (továbbiakban: MaB) alapítója és kizárólagos tulajdonosa. A Pilisben, egy kis faluban születtem. Szüleim már gyerekkoromban megszerettették velem az erdőt és a természetet. amikkor tehettem, midig az erdőt jártam, szülőkkel, barátokkal, egyedül. Kamasz koromban nem tudtam ellenállni a víz csábításának és vitorlázni kezdtem a Balatonon. Hosszú évekig versenyző voltam és a magyar bajnoki címem mellé 2008-ban Kékszalag (kategória) aranyérmet is begyűjthettem. Ezután hivatásos hajóssá váltam. Kezdetben, mint oktató tevékenykedtem, később a tengeren vezettem charter hajókat. 2012-ben alapítottam családot és ezzel  egy időben végleg feladtam a hivatásos hajós karrieremet. Ez volt az az idő, amikor visszahúzott az erdő. 2012 óta  több bushcraftos mozgalom és közösség alapítója lettem. Ezek többé kevésbé jól működtek, de valami jobbat akartam alkotni. 2015 óta üzemel jelenlegi formájában a MaB. Egy Facebookos csoportból igazi, több ezer fős közösségé nőttük ki magukat. 2012 óta 50-nél is több ingyenes és nyilvános ismeretterjesztő rendezvényt szerveztem. Legfőbb célom az volt, hogy a virtuális világból a “foteltúlélőket” kimozdítsam a természetbe. Ez sikerült! Nyílt napjaink nagyon népszerűek. Lehetőséget biztosítunk kötetlen, „kempingezős, családos” összejövetelekre és igazi, keményvonalas bushcraftra is. Utóbbinál bizony hóban, fagyban, esőben is jó néhány éjszakát kint töltünk. Nyáron gyerektáborokat is szervezünk.

Glász Sándor vagyok, a „Minden, ami Bushcraft” Dél- dunántúli területi vezetője. Egy mecseki bányász városkábanFB_IMG_1507485942482 születtem. Kisgyermekként, nagyapámmal jártuk az erdőt, Ő volt aki megszerettette és megismertette velem a természetet. Kamasz korom a küzdősportok, és a természetjárás bűvöletében telt.  Minden szabadidőmet a Mecsek, a Zselic, és a Gemenc felfedezésével töltöttem, ahol öcsémmel karöltve kalandoztunk. Mivel semmi sem tarthat örökké, így ez a felhőtlen időszak is véget ért. Felnőttként már más szemmel kezdtem szemlélni az erdőt, új kihívások után kutattam. Ekkor vált kevéssé, a vadkempingezések élménye. Elkezdett érdekelni a vadonban való boldogulás tudománya. Elmélyedtem a különböző túlélő technikák elsajátításában. Egy idő után, ennél is többre vágytam, így fordult figyelmem, a bushcraft felé. Elvarázsolt az egyszerűség, a változatosság, a technikák tárháza. Szerencsémre, megfelelő útmutatással vethettem bele magam, az új ismeretek tengerébe. 2015-ben csatlakoztam a Minden ami Bushcraft Facebook közösségéhez, ahol a személyes találkozások alkalmával, szakértő kezek segítették szárny próbálgatásaimat. Az évek során rengeteg, gyakorlati alapú, tapasztalati tudást sikerült megszereznem, aminek eredménye képpen, 2017 augusztusában önállóan megszerveztem az első nyílt napomat, a MaB égisze alatt.

Molnár Valentin vagyok Budapesten születtem , Óbudán . Már kiskorom óta vonz az erdő . Eleinte szüleimmel és iskolával jártam sokat ki a20171104-23269683_1615591315165395_1054436521_o természetbe ahol már magával ragadott a “vadon” . 2006-ban elkezdtem airsoftozni egy helyi csapattal akikkel szintén sokat jártunk a természetbe . Tőlük hallottam legelőször azt hogy “bushcraft” . Nagy vonalakban el is mondták , hogy mi az és akkor jöttem rá én ezt már régóta űzöm . Csapattal sokat gyakoroltuk a különböző elit alakulatok taktikát , túlélési módszereit , sok menedéket építettünk rengeteget szikravetőztünk. Sajnos egy külföldi munka miatt el kellett köszönnöm tőlük . 2014-ben elkezdtem íjászkodni egy közeli íjász lőtéren ahol megmutatták mit hogyan kell csinálni . Azóta űzöm ezt a hagyományőrző hobbit . 2015-ben találkoztam Gál Gábor cimborámmal aki mondta hogy van egy társaság aki komolyan űzi ezt a tevékenységet és ha van kedvem szívesen látnak. Éltem is a lehetőséggel . Itt megismerkedtem Mihályi Gábor barátommal és innentől kezdve tudtam hogy az erdőben a helyem . Gábor megismertette velem a csapdázás és csomózás alapjait . Azóta már én oktatom a csomózást . Van úgy hogy egyedül megyek az erdőbe faragni valamit . Szeretem magam készíteni az eszközeimet/használati tárgyaimat . Szakmám ami által kreatívnak kell lennem és van némi tapasztalatom a fém-fa-különböző fajta műanyagok megmunkálásban.

A nevem Gyoroki “Biszák” Bálint. Budapesten születtem Zuglóban, de gyerekként sokat voltam nagyapáméknál A Telken. Mindig szerettem az erdőt és a hegyeket, bár kicsit féltem is tőlük városi gyerek lévén.

Hosszú kihagyás után 2013-ban kezdtem el újra a természetbe járni, mert ez volt az egyetlen lehetőség a stresszes városi létből való kimenekülésre.
2015-ben egy MaB-os nyílt nap alkalmával ismerkedtem meg Mihályi Gáborral és Gál Gáborral, akik segítettek az erdei tudásomat csiszolgatni. Ugyanebben az évben kezdtem el kisfiamat is elvinni az egynapos túrákra.

20190315_124435_2

Gondolom sokan hallottatok az ADHD-ról, vagyis a hiperaktivitásról, magatartás- és figyelemzavarról. Sokan betegségnek tartják, csak mert a mai társadalmi normákhoz nem tudnak igazodni, ezért sajátos, egyénre szabott nevelést igényelnek (SNI). Az én fiam is egy ezen gyerekek közül.Ezért elvégeztem a Pedagógiai- és családsegítő munkatárs ( régebben csak pedagógiai asszisztens) OKJ-s szaktanfolyamot, nemrégiben pedig egy akkreditált pedagógiai továbbképzési programot is megcsináltam, amely élmény- és tevékenységközpontú bentlakásos és napközi-jellegű táborok, tábori és szabadidős programok tervezéséhez és megvalósításához ad kompetenciát.A Vadóc Manó mese-kalandtúra ötletgazdája és programfelelőse vagyok, melyet a VDE segítségével az ADHD-s gyermekért alkottunk meg, ezzel is segítve a fejlesztésüket.

Youtube csatornánkon rendszeres videómegosztásokkal hozzuk közelebb a bushcraftot mindenkihez. Weboldalunkon hasznos cikkek olvashatók a témában. Facebookos fórumunkon, pedig igazán kötetlen beszélgetések közepette lehet rengeteg hasznos tudásra szert tenni.

Csatlakozz közösségünkhöz! Tanuljuk meg értékelni a természetet!

Nonprofit egyesületünk

VADONLAKÓ EGYESÜLET

K&H 

10401110 50526890 50661003

Adószámunk: 18989425-1-13

Mihályi Gábor

Ügyvezető, tulajdonos