Ezúttal egy újabb Angelero (Palcsesz Imre) által készített “szériakést” szeretnék bemutatni. Ez a Zengő névre hallgató modell nem új és természetesen tisztában vagyok vele, hogy sokan mar ismerik és/vagy használják egy ideje. De ugyanakkor másoknak csak hallomásból ismerős vagy akar teljesen ismeretlen. A modell többféle leélezéssel és variációban rendelhető. A pengek hőkezelését is Angelero végzi a műhelyében. Az itt bemutatásra kerülő saját példányom e kés egy konvex/szablya élezésű változata.

beauty 

Specifikus adatok:

Acél: 75Cr1 @ 59HRC

Teljes hosszúság : 222mm

Penge hosszúság : 113mm

Penge szelesség: 31mm (legnagyobb)

Penge vastagság: 3mm

Tömeg: 150g (a tok + 75g)

 

Az acélról röviden:

Ez egy szívós, alacsony ötvözetű rugó/szerszámacél. Főbb tulajdonságaiban leginkább talán a 1075 szénacélhoz hasonlítható. Az éltartás kielégítő és a penge könnyen élezhető. Rozsdásodásra és foltosodásra hajlamos, ezért ennek megfelelő kezelésre szorul (de ettől nem kell megijedni…). Tartsuk szárazon és rendszeresen kezeljük korrózió elleni védőszerrel (pl. élelmiszeriparban is használatos ásványi olaj).

 

A 75Cr1 acél alkotóelemei:

 

  • C  7-0.8
  • Cr 0.3-0.4
  • Mn 0.6-0.8
  • Si 0.25-0.5
  • P 0.01-0.03
  • S 0.025

 

Általános benyomások:

Ehhez a szériához egyszerű és elfogadható áru anyagokat választott a készítő, de ebben az esetben ez nem ment a termek rovására. Angelero hozta a Tőle megszokott és most már elvárt minőséget. Az illesztések pontosak, a köszörülés tiszta és szimmetrikus. A kés teljes szélességű, kontúros markolatalapú (full broad tang) konstrukcióval készült. A penge (mint már említettem) konvex/szablya élezést kapott. A pengehát a markolattól számított kb. 30mm kivételével mindkét oldalon kitűnő kaparóéllel rendelkezik. Az említett 30mm pedig enyhén “lekerekített” és így kényelmesen használható a hüvelyk vagy mutatóujj megtámasztására. Az él és a markolat között egy kisebb, integrált ujjvédő található és az ausztrál jarrah fából készült markolatpaneleket erős ragasztó és rozsdamentes (lecsiszolt) Corby csavarok rögzítik. A markolat végén található zsinórfuratban nincs cső vagy csőszegecs. A  Zengő szépen formázott, ívelt markolata jól kitölti a kezet és kényelmesen illeszkedik a főbb fogásmódokban. Ennek illusztrálására álljon itt néhány kép…

grip

grip2

grip3

grip4

 

…kesztyűben is.

grip5

A Zengő széria egy egyszerű, de igen jó minőségű Jókai Attila által készített, bőr erszénytokkal kerül “forgalmazásra” és a vásárlók kezébe.

sheath

sheath2

 

Gyakorlati használat:

A Zengő nagyjából 3 hónapja van a birtokomban és ez idő alatt próbáltam minél többet használni különböző alkalmazási területeken. Ez a felhasználás kimerült a szerintem hétköznapi, normálisnak számító feladatokban és mellőztem az extrém tesztelést. Az ezzel kapcsolatos tapasztalataimat pedig az alábbi írásban szeretném megosztani az érdeklődőkkel.

beauty2

 

Erdei famunkák, tábori feladatok:

Véleményem szerint ez a legfontosabb alkalmazási terület egy ilyen jellegű kés számára. Így a lehetőségekhez képest itt elég sokat használtam. Példának okáért itt van mindjárt a tűzgyújtás és táplálás. Éleszték hiányában vagy csak a gyorsabb, simább tűzgyújtás érdekében a tollaság készítése alapfeladat egy valamire való vágóeszköznek. De természetesen ez a késhasználat, farigcsálás gyakorlására is kitűnő időtöltés. Következzen néhány fotó különböző fákból készült tollaságakról.

featherstick

featherstick2

featherstick3

featherstick4

 

A közepes pengevastagsággal párosuló konvex élezés szépen választotta le és göndörítette maga előtt az anyagot.

A tűzhöz szükséges gyújtós és tűzifa előállítása is kivitelezhető egy kés és egy ütőfa segítségével. A Zengő ebben a szerepkörben látható a következő képsorozaton.

baton

baton2

baton3

baton4

 

Ésszerű határokon belül maradva ez egyáltalán nem probléma a Zengő számára. (Mindig vegyük figyelembe az adott kés méreteit, felépítését, etc… és ezt szem előtt tartva alkalmazzuk ezt a technikát.)

Továbbra is a tűz témánál maradva láthatjuk, hogy szerepel a pengeháton kialakított kaparóél egy szikravető és egy tollaság társaságában…

ferrorod

 Ezen a fotón pedig egy kis “fatwood” reszelék előállításában segédkezett a kés kaparóéle.

scraping

Itt, ez a konvex penge egyetlen húzással, könnyedén elmetszette ezt a vesszőt.

pwrslice

De lássunk néhány különböző, farigcsálásról készült fényképet is, mint pl. ez a tűszerű nyárshegy…

point

…vagy néhány bemetszés és egy sátor/ponyva cövek.

whittling

Rögtönzött túrabot markolat háncsolása…

whittling2

…és még néhány hamarjában készült cövek.

pegs

Természetesen a kés hegyét is próbára kellett tenni. Itt, ezen a fotón egy vastagabb, száradó ágban alakítottam ki egy üreget néhány erőteljes szúrással és feszegetéssel…

tip

…majd ugyanez megismételve egy nagyobb fatörzsben is.

tip2

Lyukfúrás a Zengő hegyével…

drilling

A kés hegye vígan és sérülés nélkül megbirkózott ezekkel a feladatokkal. A fúrás ugyan picit körülményesebb, mint egy lándzsahegyű késnél, de azért ez is könnyen megoldható. Elmondhatom, hogy a Zengő “otthon érzi magát” az erdőben és az ehhez kapcsolódó felhasználás mezején.

 

Vágás, szelés:

Ezekhez a próbákhoz szokás szerint igyekeztem minél többféle, rendelkezésre álló anyagot beszerezni és ezáltal átfogóbb képet kapni a penge képességeiről.

Kerüljön elsőként a szálas anyagcsoport terítékre.

Többféle anyagból készült és különböző átmérőjű kötelek szelése és aprítása. Polipropilénből készült kötél…

rope

…körszövött konstrukció…

rope2

…és egy másik, hasonló fajta.

rope3

A következő néhány fotón a hevederfélék voltak a tesztalanyok. Mint például ez a 25mm széles nylonból készült darab…

webbing

… és ez a 20mm széles változat.

webbing2

Itt pedig egy polipropilénből készült 55mm széles és igen erős biztonsági hevedert metsz ketté a Zengő konvex éle.

webbing3

A gumiféléket ezúttal a korábbi tesztekből már jól ismert szövettel megerősített, duplafalú pneumatikus cső képviselte.

hose

Ezután lássunk néhány műanyagfélét is a vágódeszkán. Vastagfalú, kemény PVC-ből készült cső…

PVChose

…szintén PVC anyagú, tömör zsinór.

PVC

Továbbra is a műanyag kategóriánál maradva… Vékony falú vízvezeték csődarab…

plumbing

…és villanyszereléshez használatos fajta karikázása.

electrical

Kétféle bőrdarab is került a szeletelendő alanyok közé. Egy vastagabb…

leather

…és egy vékonyabb változat.

leather2

A papírfélékhez egy vékony, de nagyobb alapterületű kartondoboz került felaprításra…

sizedcardboard

…és a szokásos újságpapír szecskázás sem maradt ki. Nézzük csak ezeket a szép, vékony és göndör “papírforgácsokat”…

paper

Ezeknél az anyagoknál és feladatoknál sehol nem tapasztaltam különösebb nehézséget, a kés jól szerepelt.

 

Élelmiszer feldolgozás, előkészítés:

A Zengő konyhaszolgálaton is bevetésre került jónéhány alkalommal és erről a területről is készült pár fénykép.

Például fehér és sárgarépa szeletelése…

veggies

…vagy burgonya kockázása…

potatoes

és karalábé aprítása.

turnip

Egy szabadban elköltött ebéd utolsó falatjai…

lunch

Alma darabolás…

apple

…és egy kis sült kolbász.

sausage

A közepes vastagsággal és hosszúsággal rendelkező penge véleményem szerint jól használható az élelmiszer-feldolgozás és étkezés területén is. De ne felejtsük el, hogy az adott pengeanyag határozottan reagál a különböző gyümölcs és zöldség savakra, hús és pác levekre, etc… Ezért a lehetőségekhez képest tisztítsuk és öblítsük le a penget minél előbb.

 

Záró gondolatok:

Néhány szó a kés külsejéről és megjelenéséről… A Zengő harmonikus vonalvezetésére kellemes rápillantani, de ugyanakkor nagyon célszerű, sallangmentes és átgondolt tervezés. Észrevételem szerint ehhez a modellhez Imi az egyszerűbb és így árban is elfogadhatóbb anyagokat részesíti előnyben. Ezt illetően azonban úgy gondolom, hogy szükség eseten az esetleges egyedi igényeket is kielégíti. (Például már több példány is készült Sleipner acélból.)

A kés könnyű és jól irányítható, felépítése erős és ésszerű határokon belül lehetővé teszi a durvább felhasználást is. A markolat formájából adódóan kényelmes és biztos, csúszásmentes fogást biztosít. Hosszabb ideig tartó munkavégzés alatt sem tapasztaltam dörzsölést, nyomást vagy kényelmetlen pontokat. Azt sem szabad elfelejteni, hogy ez az acél nem egy szuper éltartó, porkohászati “acélcsoda”. Ezért az éltartáshoz időnként egy pasztás bőr segítségét vettem igénybe. Kevés idő és energia ráfordítással  folyamatosan fenntartható a kés borotvaéle. (A lényeg, hogy ne várjuk meg, amíg a penge életlenné válik…). Az eddig eltelt idő és használat folyamán a patinán, foltosodáson és felszíni karcokon kívül egyéb sérülés a késen sehol nem fedezhető fel. Ezek pedig a használat normális következményei és karaktert adnak a késnek.

A Zengő igen jól muzsikált, megbirkózott minden elé állított feladattal és tulajdonképpen élvezet volt használni. Úgy gondolom, hogy ez is egy újabb jól sikerült és eltalált modell Angelero műhelyéből.

Igazából nem sok mindent tudnék javasolni a modell további javítására. Talán a markolatpanelek “letörését” vagy egy enyhe, oldalsó bemélyedés, “ujjvájat” kialakítását közvetlenül a ricasso előtt. Másik apró “változtatás” lehetne a tok és a markolat színvilágának tökéletesebb egymáshoz illesztése, ami könnyen elérhető ha van legalább barna és fekete színű tok a választékban.

 

 

 

Switchblade,

Minden jog fenntartva, bármilyen továbbközlés csak a szerző írásos engedélyével történhet!

Switchblade engedélyével közzétette a MaB. Köszönjük.

1 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.